Apache OpenOffice 3.4 maakt officiële debuut; LibreOffice maakt haar zaak

Zoals verwacht, de eerste versie van OpenOffice onder nieuw management – de Apache Software Foundation – is vrijgegeven.

Apache OpenOffice 3.4 Writer

De lijst van nieuwe toeters en bellen – zoals verbeterde ODF-ondersteuning, met inbegrip van nieuwe ODF 1.2 encryptie optie, nieuwe spreadsheet functies, een verbeterde spillijst steun in Calc en verbeterde graphics – is welkom nieuws.

Gallery: Apache OpenOffice 3.4 maakt officiële debuut (screenshots)

Maar voor de Apache Software Foundation – en voor de lange termijn aanhangers van de open source Office-suite – deze volgende fase van ontwikkeling, vrij van vendor control – biedt haar beste kans tot nu toe om meer gebruikers en donateurs aan te trekken. IBM, die enige tijd geleden zijn eigen Symphony suite gestaakt, is naar verluidt van plan een nieuw product op basis van de Apache OpenOffice.

Zoals opgemerkt door de ASF vandaag, zon verwierf de voormalige StarOffice suite (door StarDivision ontwikkeld in Duitsland) in 1999. Oracle noemde het Oracle OpenOffice na het verkrijgen van de zon, maar beëindigde de ontwikkeling ervan in het midden van 2010. Oracle kondigde de donatie aan het ASF medio 2011.

Het is in incubatie en sindsdien wordt vandaag officieel vrijgegeven door de ASF onder de Apache 2.0-licentie kosteloos.

Niet alle zou met het oogpunt van Apache’s mee eens. The Document Foundation, die zijn eigen LibreOffice vork van OpenOffice ontwikkeld na Oracle haar voornemen om de ontwikkeling van de office suite te staken, stelt dat de eigen organisatie is onafhankelijk van vendor controle en is de belangrijkste open source-ontwikkelaar van OpenOffice vandaag.

Big Data Analytics; Oracle verwerft logfire voor cloud-based warehouse management, Enterprise Software; Eyeing Oracle OpenWorld: What’s in store, Enterprise Software, Oracle’s Database 12c R2: Boom, mislukking, of meh upgrade cyclus vooruit; Cloud; Werkdag grijpt mid? -markt momentum, heeft als doel te winnen temidden van Oracle-NetSuite fusie

Het heeft de steun van SUSE, Ubuntu en Intel ontvangen. The Document Foundation is opgericht in Duitsland.

Een woordvoerder van LibreOffice, een oude OpenOffiice ontwikkelaar en top SUSE ingenieur, betwist dat de Apache licentie is de beste open source licentie.

We vinden deze aankondiging bijzonder interessant als, een jaar nadat Oracle luiken OpenOffice.org, de Incubator (ook aangehaald als Apache) hebben nu hun vrijlating uit. Zoals we al zeiden toen deze beweging werd aangekondigd, heeft dit een positieve hoek, waardoor LibreOffice naar een meer toekomstbestendig-copy links licentiemodel te nemen. Het spreekt ook vanzelf dat SUSE nog steeds een volledig ondersteund SUSE LibreOffice product op Windows en Linux opgebouwd uit dezelfde codebasis te bieden. Ik heb een meer gedetailleerde vergelijking op mijn blog, maar laat me concentreren op de grote dingen die gebeuren in LibreOffice Land.

We hebben onze maandelijkse release van 3.5.3 uit, gestaag toenemende kwaliteit, en onze 3.6 release is een maand weg van feature freeze en zien er fantastisch – dus we blijven voeren op onze tijd gebaseerde release schema. Ook kondigde gisteren we een spannend certificatie programma om het vertrouwen van kopers van ondersteuning en diensten rond LibreOffice te verhogen “, aldus Michael Meeks, Distinguished Engineer bij SUSE.

Laat het spel beginnen.

Oracle koopt logfire voor cloud-based warehouse management

Eyeing Oracle OpenWorld: What’s in store

Oracle’s Database 12c R2: Boom, mislukking, of meh upgrade cyclus vooruit?

? Werkdag pakt mid-momentum in de markt, heeft als doel te winnen temidden van Oracle-NetSuite fusie