Flash Boys, book review: Het ontmaskeren van de Wall Street shuffle

Wat voordelen computers ons hebben gebracht, is het niet duidelijk dat ze de financiële markten hebben verbeterd. Er is automatisering ons gebracht volatiliteit, onbegrijpelijke producten, verwarring en, Michael Lewis schrijft in Flash Boys: Cracking the Money Code, geïnstitutionaliseerde rip-offs.

Fysica en chicanes

Het pad dat Lewis heeft geleid tot dit boek begon met een enkele vraag: wat was job Sergey Aleynikov ‘s? Een Russische programmeur, Aleynikov was de enige Goldman Sachs werknemer gearresteerd, veroordeeld en na de crash 2008 naar de gevangenis gestuurd. Wat was een ‘high-frequency trading programmeur’? Waarom heeft Goldman Sachs bellen met de FBI toen hij in 2009, te hebben genomen kopieën van enkele van zijn computer code? Uiteindelijk Lewis bevond zich in gesprek met een stel jongens uit alle hoeken van Wall Street die proberen om de markten te dwingen tot eerlijkheid en rechtvaardigheid. Het ding dat ze gebouwd is IEX, een nieuw handelsplatform in handen van een consortium van investeerders.

Het verhaal begint in de oktober 1987 de beurscrash, toen brokers, de wil om klanten verkooporders te vermijden, niet halen hun telefoons. Regelgevers gereageerd door het veranderen van de regels om klanten in staat te stellen direct aan te sluiten op computers. Geleidelijk aan hebben de computers al het volk vervangen, dus u bent nu hopeloos ouderwets als je nog steeds voor ogen de beursvloer als een stel jongens schreeuwen en zwaaien stukjes papier op elkaar.

De beurs is in feite uitgegroeid tot een black box. Houd hier rekening mee als je geneigd te zeggen, zijn ‘Waarom niet?’ elektronisch stemmen.

Lewis’s verhaal is een van de fysica en chicanes. Hij begint met Spread Networks, waarvan de oprichter, Dan Spivey, in 2009 ingesteld om de meest directe glasvezelverbinding mogelijk tussen Chicago en New York te bouwen. Dat is de fysica enerzijds, en het is simpel: elke extra inch uw koop- en verkooporders reiskosten u tijd, wat geld om high-frequency traders. Als je in beweging bent in en uit posities duizenden keren per dag, latency waarin de markt zou kunnen bewegen is de vijand.

Eerlijke markten zijn afhankelijk van openheid en transparantie om ze eerlijk te houden. In plaats daarvan hebben de grote banken en brokers toestemming gekregen om ‘dark pools’ – private trading gebieden gesloten voor het publiek.

Net als Lewis, Brad Katsuyama, daarna bij de Royal Bank of Canada en nu hoofd van IEX, begon met één vraag: waarom heeft de prijzen die hij op zijn monitor shift zag toen hij een grote order die niet kon worden voldaan op een enkele uitwisseling geplaatst ? Het antwoord bleek dat high-frequency traders de verschillende lengtes van de tijd die nodig was voor de orders aan de verschillende beurzen te bereiken door het kopen of verkopen van de aandelen vóór zijn bestelling aangekomen bij alle, maar de eerste die werden hefboomwerking. Het is precies alsof je courtside bij een tenniswedstrijd en gebruikten de tweede of twee tussen het einde van elk punt en de officiële aankondiging van de score om in te zetten via de mobiele telefoon op de uitkomst van het punt: het is wedden op een ding zeker.

Eerlijke markten zijn afhankelijk van openheid en transparantie om ze eerlijk te houden. In plaats daarvan hebben de grote banken en brokers toestemming gekregen om ‘dark pools’ – private trading gebieden gesloten voor het publiek. De zwendel werkt ongeveer als volgt: een grote klant wil kopen, laten we zeggen, 100.000 BP aandelen op tot een bepaalde prijs. De makelaar, in plaats van de routering van het oog op de markt in het algemeen en het accepteren van de beste aanbiedingen, kan in plaats van de bestelling te vullen van iemand binnen zijn donkere zwembad, eigenlijk de aandelen inkopen uit de openbare markt tegen een lagere prijs. Maar wie zal het zeggen?

After Hours, Star Trek: Negen manieren om onze wetenschap ligt dicht bij de science-fiction, After Hours, Star Trek: 50 jaar van positieve futurisme en gedurfde sociaal commentaar, mobiliteit; Kobo Aura ONE, First Take: Groot-screen e-reader met 8GB opslagruimte, innovatie; De beste tech uitvindingen van alle tijden dat geavanceerde beschaving

Het zou leuk zijn om te denken dat dit alles is een puur Amerikaans probleem, maar, zoals Lewis schrijft, de technieken in gebruik in de VS zijn op grote schaal geëxporteerd en gekopieerd. Regelgevers kunnen de regels patchen, maar Wall Street heeft een lange geschiedenis van het vinden van nieuwe achterpoortjes. Dus: IEX, om het spel veranderen. Nu is het aan beleggers om het gebruik ervan te eisen.

Star Trek: Negen manieren om onze wetenschap ligt dicht bij de science-fiction

Star Trek: 50 jaar van positieve futurisme en gedurfde sociale commentaar

Kobo Aura ONE, First Take: Groot-screen e-reader met 8GB opslagruimte

De beste tech uitvindingen van alle tijden dat geavanceerde beschaving